Dluh na běžné výdaje: co vám mohou udělat a kdy vyprší
Jejich platnost vyprší po čtyřech letech, úroková sazba je 12 % ročně a není složená a účet schválený shromážděním je již vykonatelným nástrojem. Důležitá část přichází až poté: nic z toho nelze změnit nařízením, i když jste to podepsali.
Nic z toho nelze změnit smlouvou ani nařízením
Zákon stanoví, že ustanovení tohoto článku jsou věcí veřejného pořádku a vztahují se na všechny horizontální majetkové režimy a stávající bytové jednotky bez ohledu na jakékoli smluvní ujednání nebo předpisy o spoluvlastnictví. Jakýkoli předpis, který stanoví vyšší úrokovou sazbu, kapitalizuje úroky nebo prodlužuje promlčecí lhůtu, je v tomto ohledu neplatný – bez ohledu na to, kolikrát jste jej podepsali nebo jak je budova stará. Nařízení s mocí zákona 14.560, čl. 14
Co říká zákon o dluhu?
Článek 14 nařízení s mocí 14.560 má znění, které mu bylo dáno zákonem 19.604 z roku 2018. Předchozí verze uváděla něco jiného, takže jakýkoli text z doby před tímto datem se může vztahovat na jiný režim.
| Účet schválený shromážděním je nyní vykonatelným nástrojem | Výkaz výdajů vypracovaný správcem a schválený shromážděním představuje vykonatelný titul, pokud jsou tyto skutečnosti řádně prokázány v souladu se zákonem. K určení, zda je dluh splatný, není nutné žádné předchozí soudní řízení; dluh se vymáhá. | Nařízení s mocí zákona 14.560, čl. 14 |
| Zápis ze shromáždění slouží jako důkaz jako veřejná listina | Notářsky ověřená kopie zápisu ze schůze konané v souladu s předpisy nebo zákonem má důkazní sílu veřejné listiny. Proto postačuje k prokázání vlastnictví: sporná je následně částka, nikoli usnesení přijaté schůzí. | Nařízení s mocí zákona 14.560, čl. 7 |
| Dluh se aktualizuje, i když vůči vám nikdo neuplatní nárok. | Částka se aktualizuje podle nařízení s mocí zákona 14.500 bez ohledu na to, zda je platba uplatněna soudní nebo arbitrážní cestou. Čekání ji nezmrazuje: udržuje ji aktuální vůči inflaci, zatímco se úroky narůstají. | Nařízení s mocí zákona 14.560, čl. 14 |
| Úroková sazba je 12 % ročně, a to je maximum. | Zákon stanoví roční úrokovou sazbu ve výši 12 % z aktualizovaného dluhu. Nejedná se o minimum ani doporučení: je to to, co zákon stanoví, a níže je uvedeno, co se stane, když stavební předpisy stanoví jinak. | Nařízení s mocí zákona 14.560, čl. 14 |
| Úrok se nenásobí | Zákon to říká těmito slovy. Neexistuje žádný složený úrok: dluh roste lineárně, nikoli exponenciálně, což je rozdíl mezi zvládnutelným dluhem a dluhem, který zvládnutelný není. | Nařízení s mocí zákona 14.560, čl. 14 |
| Jejich platnost vyprší po čtyřech letech. | Dluhy za běžné výdaje a poplatky za údržbu promlčují po čtyřech letech a samotný zákon odkazuje na článek 1222 občanského zákoníku. Každá splátka má svou vlastní promlčecí lhůtu, která začíná běžet dnem její splatnosti. | Nařízení s mocí zákona 14.560, čl. 14 |
Jak se peníze rozdělují?
Každý platí úměrně hodnotě své jednotky.
Příspěvek na náklady na správu, údržbu a opravy společného majetku a na pojistné je úměrný hodnotě bytu nebo jednotky, aniž by byly dotčeny podmínky, na kterých se strany výslovně dohodly. Zákon 10.751, čl. 5
V bytech v přízemí a suterénu se neplatí za schody ani výtahy.
Zákon je výslovně osvobozuje od přispívání na údržbu a opravy schodišť a výtahů, protože v nich nejsou spoluvlastníky. Zákon 10.751, čl. 5
Majitel jednotky hradí za to, co se děje uvnitř budovy.
Podlahy, dveře, okna, stropy, omítání, malování a opravy interiéru jsou odpovědností osoby žijící v bytě, nikoli spoluvlastníka. Zákon 10.751, čl. 6
Na co tato pravidla neodpovídají
Pokud si koupíte byt s dluhem, splatíte ho?
Ani článek 14 nařízení s mocí č. 14.560, ani zákon č. 10.751 nestanoví, že dluh následuje po jednotce. Uvádějí pouze to, proti komu je vlastnické právo drženo: proti dlužníkovi, který je spoluvlastníkem. To nestačí k závěru, že je kupující zproštěn povinnosti, protože odpověď může vycházet z jiných předpisů a konkrétních podmínek transakce. Praktický přístup, který nepodléhá výkladu, spočívá v tom, že si správce před podpisem vyžádá důkaz o dluhu jednotky a že je nutné zajistit, aby stav dluhu byl zaznamenán jak v předběžné kupní smlouvě, tak v listině o vlastnictví.
Často kladené otázky
- Kdy v Uruguayi promlčí dluh na běžné výdaje?
- Po čtyřech letech. Toto je uvedeno v článku 14 nařízení s mocí 14.560, ve znění zákona 19.604 z roku 2018, a odkazuje na článek 1222 občanského zákoníku. Každá splátka má svou vlastní lhůtu ode dne, kdy se stala splatnou.
- Jakou úrokovou sazbu mi mohou účtovat za běžné výdaje po splatnosti?
- Na aktualizovaný dluh se vztahuje 12% roční úroková sazba a úrok se neúčtuje: z úroků se neúčtuje žádný úrok. Částka se navíc upraví podle nařízení s mocí zákona 14.500, i když proti vám nikdo nepodnikne právní kroky.
- Mohou stavební předpisy stanovit jinou úrokovou sazbu nebo jiný časový rámec?
- Ne. Zákon stanoví, že ustanovení tohoto článku jsou věcí veřejného pořádku a vztahují se na všechny horizontální majetkové režimy a stávající bytové jednotky, bez ohledu na jakákoli smluvní ujednání nebo předpisy o spoluvlastnictví. Předpisy, které stanoví vyšší úrokovou sazbu, kapitalizují úroky nebo prodlužují promlčecí lhůtu, jsou v tomto ohledu neplatné.
- Mohou mě žalovat bez soudního procesu o běžné výdaje?
- Výkaz výdajů vypracovaný správcem a schválený shromážděním představuje vykonatelný titul, za předpokladu, že tyto skutečnosti jsou řádně prokázány v souladu se zákonem. Jinými slovy, neexistuje žádné předchozí soudní řízení k určení, zda je dluh platný: proces přechází přímo k vymáhání pohledávky a zápis ze shromáždění slouží jako důkaz ve formě veřejné listiny.
- Kdo platí výtah, když bydlím v přízemí?
- Neplatíte to. Zákon 10.751 výslovně osvobozuje vlastníka přízemí a suterénu od přispívání na údržbu a opravy schodišť a výtahů, protože není jejich spoluvlastníkem.
- Jak se rozdělují společné výdaje mezi byty?
- Poměrně k hodnotě každého bytu nebo jednotky, aniž by byly dotčeny výslovné dohody stran. Nerozděluje se rovným dílem, pokud není dohodnuto jinak.
- Pokud si koupím byt s neuhrazenými běžnými výdaji, musím je zaplatit?
- Ani článek 14 nařízení s mocí č. 14.560, ani zákon č. 10.751 nestanoví, že dluh souvisí s jednotkou; spíše uvádějí, proti komu je vlastnické právo drženo, tedy proti dlužníkovi-spoluvlastníkovi. To nestačí k závěru, že je kupující zproštěn odpovědnosti, protože odpověď může spočívat v jiných předpisech a konkrétních podmínkách transakce. Výkladu se nevyhne vyžádání důkazu o dluhu jednotky od správce před podpisem a zaznamenáním stavu dluhu v předběžné kupní smlouvě a listině.
- Vyplatí se zastavit platby a čekat na uplynutí promlčecí lhůty?
- Dluh není zmrazen, dokud čekáte: aktualizuje se podle nařízení s mocí zákona 14.500, i když nikdo neuplatní nárok, a ročně se navyšuje o 12 %. A protože schválená faktura je vykonatelným titulem, spoluvlastnictví nevyžaduje zdlouhavý soudní spor k zahájení vymáhání. Čtyřletá promlčecí lhůta existuje, ale spoléhat se na ni je sázka na to, že nikdo čtyři roky nic neudělá.
Odkud se tohle vzalo?
Z aktuálního textu každého nařízení, nikoli ze shrnutí. Naposledy čteno: 3. září 2026.
- Nařízení s mocí zákona č. 14.560, čl. 14 – aktuální znění (IMPO)
- Zákon č. 19.604 – který dal článku 14 jeho současné znění (2018)
- Zákon č. 10.751 – Horizontální vlastnictví (IMPO)