Přesčasy v Uruguayi: kolik se platí a kolik hodin si od vás mohou vyžádat
Přesčas je jakákoli hodina odpracovaná nad rámec běžné pracovní doby a v úterý se nehodnotí stejně jako ve státní svátek. Zde je popis čtyř nařízení upravujících tuto problematiku s příslušným článkem u každého čísla.
Kolik platíte?
| Kdy to děláš? | Příplatek | Co to znamená | Pravidlo |
|---|---|---|---|
| V pracovní den | 100 % | Přesčasy jsou placeny dvojnásobkem běžné hodinové sazby. | Zákon 15.996, čl. 1 |
| Na svátku nebo ve váš týdenní den volna | 150 % | Hodinová sazba je dvaapůlnásobkem běžné sazby. Procento se vypočítává na základě hodinové sazby za všední den, nikoli za svátek. | Zákon 15.996, čl. 1 |
Od kdy je to navíc?
Limit není stejný pro všechny činnosti v soukromém sektoru a rozdíl mezi 44 a 48 hodinami představuje celý pracovní den za měsíc. Přesčasy začínají tam, kde končí příslušný limit.
| Větev | Za den | Za týden | Pravidlo |
|---|---|---|---|
| Průmysl | 8 hodin | 48 hodin po dobu každých šesti pracovních dnů | Zákon 5.350 (osmihodinový zákon) |
| Obchod | 8 hodin | 44 hodin, z toho 36 po sobě jdoucích hodin odpočinku | Nařízení s mocí zákona 14.320, čl. 1 |
Pravidla, která téměř nikdo nezná
Noční příplatek je jiná věc.
Toto je nejčastější mylná představa v publikovaných informacích: příplatek za noční směnu není přesčas, je to příplatek za odpracovanou dobu a řídí se jiným zákonem. Stejná hodina může být přesčas, příplatek za noční směnu nebo obojí.
Často kladené otázky
- Kolik se v Uruguayi platí za přesčasy?
- Pokud pracujete ve všední den, platí 100% příplatek, což znamená dvojnásobek běžné hodinové sazby. Pokud pracujete o svátcích nebo ve svůj týdenní den volna, činí příplatek 150 %: dvaapůlnásobek běžné hodinové sazby. Těchto 150 % se vypočítá z hodnoty hodinové sazby za všední den.
- Jaký je maximální počet hodin přesčasů týdně?
- Osm týdně. Zákon také vyžaduje předchozí souhlas zaměstnance, takže je zaměstnavatel nemůže jednostranně uložit. Existují výjimky povolené ministerstvem práce z odůvodněných důvodů.
- Mohou mě donutit pracovat přesčas?
- Ne. Zákon o přesčasech vyžaduje „předchozí souhlas pracovníka“ s plánováním přesčasů. Co se děje v praxi, je jiná věc a v takovém případě by se měla konzultace vést s ministerstvem práce nebo odbory.
- Od jaké doby se započítává přesčas?
- Od okamžiku, kdy překročíte limit, který se na vás vztahuje. V průmyslu je to 8 hodin denně a 48 hodin v rámci šestidenního pracovního týdne; v obchodě je to 8 hodin denně a 44 hodin týdně. Proto může být stejná hodina pro jednu osobu přesčas a pro jinou ne.
- Co když budu pracovat o půl hodiny déle?
- Zaokrouhluje se ve váš prospěch po krocích: zlomky kratší než třicet minut se počítají jako půl hodiny a zlomky delší než třicet jako celá hodina.
- Počítají se přesčasy do vánočního bonusu a dovolené?
- Ano. Zákon jim dává status platu a u dovolené a placené dovolené se průměrný počet hodin přesčasů za rok vypočítává s použitím aktuální sazby.
- Je příplatek za noční směnu stejný jako příplatek za přesčasy?
- Ne, jsou to dvě různé věci a řídí se dvěma různými zákony. Příplatek za noční směnu je příplatek ve výši nejméně 20 % za práci mezi 22 a 6 a vztahuje se pouze na případy, kdy během této doby odpracujete více než pět po sobě jdoucích hodin. Hodina může být přesčas, příplatek za noční směnu nebo obojí.
Odkud tato čísla pocházejí?
Z aktuálního textu každého nařízení, nikoli ze shrnutí. Naposledy čteno: 3. září 2026.
- Zákon č. 15.996 – Přesčasy (aktuální text, IMPO)
- Zákon č. 5.350 – Zákon o osmihodinové pracovní době
- Nařízení s mocí zákona č. 14.320 – Pracovní doba v obchodě
- Zákon č. 19.313 – Noční práce
Číst dále
Toto jsou obecné informace o zákonech, nikoli právní poradenství pro váš konkrétní případ. Pokud vám dlužíme přesčasy, měli byste se s dotazem obrátit na ministerstvo práce nebo na váš odborový svaz.