Import for resale · August 2026

Importing to resell in Uruguay: customs broker, company, and the 60%?

This page is for those who bring merchandise. for sale —not for a personal purchase. If you're buying for your own use, the answer lies in franchise and customs.

The argument you're having doesn't have a winner.

Both versions are true, but about different routes. Up to US$ 800 invoice and 20 kg per shipment you enter through the one-time payment of 60%: without a customs declaration and without a customs broker, and Yes, it can be resold.Above that is General Regime: DUA and customs broker, which according to Customs is mandatoryWhat you can never use to resell is the franchise annual.

The four questions, answered in one go

1. Do I need a customs broker?

No, if each shipment remains within US$ 800 invoice and 20 kgThat route is the single 60% benefit and doesn't require a DUA (Single Administrative Document). Yes, as soon as you exceed either of the two limits, or if the merchandise is subject to IMESI (Specific Internal Tax): then it's the General Regime and the DNA (National Customs Directorate) says that the customs broker's intervention is required. “it is mandatory”.

2. Do I have to open the sole proprietorship before importing?

For matter For the 60%, no: the system accepts individual or legal entity holders and no one asks for your RUT (tax ID number). sell regularlyYes, and that's DGI/BPS, not Customs. The other reason for having a company becomes apparent when you scale up: DNA publishes that a natural person can only do two DUAs per year.

3. Where is the 60% paid?

To the postal operator — the courier or the Post Office — along with the shipment. Decree 50/026, Article 8, designates them as responsible for the payment of third-party tax obligations: they settle and pay Customs. You don't need to do anything with the DGI (General Directorate of Taxation).

4. Do my products require any additional procedures?

Cases, cables and wall chargers: noneBluetooth headphones: also not allowed, due to the express exception of URSEC. Power banks: the problem is not a permit but transportation Postal workers don't carry loose lithium batteries. And be careful with plug adapters and power strips, because Yeah They need authorization from URSEA.

Try your order

Reference estimate. The tariff depends on the NCM code of each product, so this is a field you fill in yourself. Check yours at VUCE.

US$
kg
%
US$
What did you bring?
USB wall charger / cube
USB / Lightning cables
Cases, liners and tempered glass
Power banks / portable batteries
Bluetooth headphones and speakers
Wireless chargers (Qi)
Cell phones and smartwatches with mobile network
Plug adapters and power strips

Single service (courier)

US$ 270,00

60,00% of the invoice · no customs broker

  • One-time payment (60% of the invoice value)US$ 270,00

General Regime (DUA)

US$ 282,48

62,77% of the invoice · with customs broker

  • Customs value (merchandise + freight + insurance)US$ 450,00
  • Tariff (2%)US$ 9,00
  • Consular fee (5%)US$ 22,50
  • IVA (22%)US$ 100,98
  • Dispatch (fees, terminal, deposit)US$ 150,00

We do not include the advance payment of VAT on imports (DGI code 551). It exists and is paid at the border, but it's an advance payment: a small business deducts it from the minimum monthly VAT, and an IRAE taxpayer credits it. We couldn't verify its rate against the primary source, so we didn't invent it.

Where and how is the 60% paid?

Spoiler alert: nowhere, in the sense the question implies. There's no DGI form or receipt to print.

  1. You buy and declare the real value

    The base amount is the total of the original purchase invoice, "including all items added to it" (Decree 50/026, Art. 5). That is: product + seller's taxes + shipping charged by the seller on that same invoice. Underreporting is what turns a transaction into an infraction.

  2. The postal operator settles and collects payment.

    There is no procedure with the DGI (General Directorate of Taxation) or Customs. Decree 50/026, Article 8, designates postal operators as responsible for the payment of third-party tax obligations: the courier or the Post Office charges you 60% (minimum US$20) along with the shipment and pays Customs.

  3. Be careful with the word "monotributo"

    The DNA website states "the monotributo payment is made through the postal operator." This refers to the 60% single tax, NOT the DGI/BPS monotributo. These are different things, and confusing them leads to the misconception that registration is required to pay for shipping.

  4. If you don't pay, the merchandise falls into abandonment

    Once non-compliance is confirmed, you have 30 days from the date of entry to pay the corresponding taxes; after this period, the merchandise is considered abandoned, though not subject to penalties. Even if everything appears to be in order, if you do not collect the shipment within 90 days of its entry, it is also considered abandoned (Decree 50/026, Article 14).

Should I open the sole proprietorship before or after importing?

Customs doesn't ask for your RUT (tax ID) to release a shipment for 60%. The DGI (tax authority) asks for it as soon as... you sellThey are two distinct obligations, and in that order.

  1. While you are testing products and suppliers

    Try small shipments: you don't need a company yet

    To receive a shipment under the single service provision, you don't need a RUT (Chilean tax ID): the system accepts both individual and legal entity holders, and the postal operator handles 60% of the payment. This stage serves to validate the product, quality, and delivery times without fixed costs. What it does NOT do is authorize you to sell: importing and selling are two separate obligations.

  2. Before the first sale with the intention of repeating it

    Selling regularly: in that case, company name and RUT (tax ID) are required.

    Your regular business activity is formalized with the DGI (General Directorate of Taxation) and BPS (Social Security Bank), and there you choose your tax regime (simplified tax regime, section E, IRAE [Income Tax on Economic Activities], etc.). This isn't a customs requirement, it's a tax requirement: you could have imported legally and be selling informally. Choose the regime based on your financial situation, not the cheapest one to set up.

    Choose the plan that applies to you
  3. When choosing between monotributo, literal E and IRAE

    How the tax system affects what you import

    A small business under section E may have an import business: it pays import VAT (code 550) and an advance payment of import VAT (code 551), and the advance payment is deducted from the minimum monthly VAT or obtained in the form of tax credit certificates—but the import VAT remains as a cost, not a tax credit. A taxpayer under the simplified tax regime (Monotributo) imports as a non-VAT taxpayer and does not pay advance payments. A taxpayer subject to the Corporate Income Tax (IRAE) with general VAT does deduct the import VAT: that's why the same product ends up costing them less.

    Choose the plan that applies to you
  4. When you move on to containers or shipments over US$800

    Escalar: the DUA quota obliges the company

    Here, the company is no longer optional. The National Customs Directorate (DNA) states that an individual can file up to 2 DUAs per year; for imports under the General Regime, a company and customs broker are required. Furthermore, the 60% rate ceases to be competitive compared to tariffs plus VAT when the volume dilutes the fixed costs of customs clearance.

Extra procedures, product by product

The most requested cell phone accessory categories. Two results surprise almost everyone: a standard wall charger No It requires prior authorization, and Bluetooth headphones. No They need URSEC.

USB wall charger / cube

No paperwork

No prior authorization is required. It falls within the scope of the Low Voltage Electrical Product Safety Regulations due to its input voltage, but the list of products requiring URSEA authorization before being marketed (Annexes II, V, and VI) is exhaustive and does not include chargers or power supplies. Note: URSEA may still require the importer to demonstrate compliance with essential safety requirements, so keep the technical data sheet and the manufacturer's certificate.

URSEA

USB / Lightning cables

No paperwork

A low-voltage data cable is not in the URSEA annexes (the "Cables" item in the annex is electrical installation cable, NCM 8544.49.00.99, with UNIT 2474 standard) and does not emit radio frequency, so it does not go through URSEC.

Cases, liners and tempered glass

No paperwork

There is no regulatory body involved: it's neither an electrical nor a radioelectric product. It's the simplest category to start in—the only procedure is customs clearance.

Power banks / portable batteries

It does not arrive by courier.

The problem isn't a permit; it's transportation. Postal operators don't carry loose lithium batteries, meaning without the device they power, and a power bank is exactly that. In practice, they don't come door-to-door: you have to bring them in as cargo (customs clearance, customs broker, and hazardous materials documentation) or buy them from a local importer. Confirm the policy with your courier BEFORE paying for the order.

Bluetooth headphones and speakers

No paperwork

They emit radio frequency, but URSEC publishes the exception: "URSEC intervention is not required for the entry into the country of devices that operate solely with Wi-Fi 4, Wi-Fi 5, and Wi-Fi 6 and/or Bluetooth technologies." If the device also uses another technology (LTE, proprietary band, 60 GHz), the exception does not cover it.

URSEC

Wireless chargers (Qi)

Consult beforehand

Inductive charging is neither Wi-Fi nor Bluetooth, so the published exception doesn't automatically apply to it, and it's not among the devices that Customs lists as being controlled by URSEC. The regulation doesn't resolve the issue: before buying, check with URSEC to see if your model requires certification.

URSEC

Cell phones and smartwatches with mobile network

Mandatory procedure

A cell phone transmits on licensed spectrum, so it's not covered by the Wi-Fi/Bluetooth exception: the DNA lists it among the devices that require URSEC certification, along with cellular modem routers, GPS devices, handheld radios, and cameras with cellular connectivity. The certificate is requested through VUCE and costs between $204 and $239, and $852 when the device also requires homologation; the maximum processing time by URSEC is $2 business days, but the homologation itself can take up to $120 days.

URSEC

Plug adapters and power strips

Mandatory procedure

These ARE listed in the URSEA annexes: "Adapters" (NCM 8536.90.90.99 and 8536.69.90.00) and "Power Extension Cords" (8536.50.90.99 and 8536.69.90.00). They require certification from a recognized body (LATU, LSQA, or UNIT) and authorization from URSEA before being sold. This is the classic mistake of assuming "it's the same as a charger."

URSEA

What is asked next

See the rest of the customs questions

The sources, without intermediaries

Verified against primary source on August 8, 2026. Two warnings: the Customs page calls the single payment of 60% “monotributo” (it is not related to the DGI/BPS monotributo), and the limit of two DUAs per year for individuals is published by the DNA itself but we could not identify the article that establishes it.