Equipatge de viatger · Juliol 2026

El teu equipatge paga impost en entrar a Uruguai?

Això és sobre el que càrregues físicament en entrar per Carrasco (o un altre pas fronterer) — no sobre una compra en línia. Si el que busques és si la teva compra per courier paga IVA, és un altre règim: veure franquícia i duana per a compres de l'exterior .

Conta'm el teu viatge

Per on entres?
Valor del que portar
US$

És igual siguis resident que retornis o turista: la franquícia no distingeix per nacionalitat ni residència.

Com funciona a la pràctica

Respon directe la pregunta que més es repeteix: pots pagar allà mateix i emportar-te les teves coses?

  • Sí, es paga al moment. Declararàs l'excedent amb una Declaració Jurada d'equipatge i les factures de compra ítem per ítem; a Carrasco es paga amb targeta Visa (dèbit o crèdit) o American Express (crèdit).
  • No cal despatxant de duana. La Llei 19.276 eximeix explícitament "Equipatges de viatger" d'aquesta exigència -la part formal està resolta.
  • Si no pagues, et retenen l'excedent fins que ho facis. No trobem una font primària que confirmi un termini exacte d'abandó o remat — així que no t'inventem un número.
  • La franquícia es fa servir un cop per mes (Decret 139/014 art. 9), no una vegada per any — així ho diu la norma des del 2014 i no va canviar amb l'actualització del 2019.

Si Duana ho considera importació comercial

Si per quantitat, naturalesa o varietat no passa com a equipatge (veure la zona grisa més amunt), no és que pagués més del 50% — és que canvia tot el mecanisme: surt del règim d'equipatge i entra al Règim general d'importació.

  • L'aranzel ja no és un 50% fix. Es calcula segons la classificació NCM (Nomenclatura Comú MERCOSUR) de cada producte – varia per producte, no hi ha un percentatge únic.
  • Se suma IVA (22% taxa bàsica, 10% per a alguns rubros) i no reemplaça l'aranzel: la base és el valor en duana més l'aranzel, i quan importa algú que no és contribuent —una persona física— aquesta suma es incrementa un 50% (Títol 10 del T.O. 2023, art. 13 lit. B).
  • Aquí sí que cal despatxant de duana. L'exempció de despatxant (Llei 19.276) és específica per a equipatge de viatger; fora d'aquesta excepció, cal un despatxant per armar i presentar el DUA (Document Únic Duaner).
  • No es resol el mateix dia a Carrasco. La mercaderia queda retinguda fins que el despatxant presenti el DUA per separat.
  • Podeu entrar com a "importador esporàdic" amb la teva cèdula, sense RUT — però amb un topall de 2 DUA per any; passat això, t'has de registrar amb RUT davant la DGI com a importador. Ho publica la pròpia Duana: "les persones físiques podran realitzar únicament fins a dos Document Únic Duaner (DUA) per any". És pràctica oficial vigent, no un article de llei que hàgim pogut identificar. Si és per revendre, mireu la guia d'importació comercial .

El que realment pregunten

Veure també preguntes de compres, productes i enviaments retinguts